Lähetystyö on ollut Ulla Rissaselle lähes elämänpituinen haave

Teologian maisteri Ulla Rissanen siunataan lähetystyöhön Turun Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien päätösmessussa sunnuntaina 21.5. Häntä odottaa teologisten aineiden opettajan tehtävä Victoriajärven rannalla Mwanzassa Tansaniassa. 

– Kun olin 9-vuotias, äitini, siskoni ja minä lauloimme kuorossa Liekit-musikaalissa. Nuorten porukalla kävimme joka vuosi Lähetysjuhlilla. Lähetyssanomat tuli kotiin ja luin sen kannesta kanteen. Lähetysilloissa kävivät kylän mummot ja minä, Ulla kertoo. 

Ullan entinen kotiseurakunta Lapinlahti valitsi hänet huhtikuussa nimikkolähetikseen. 

– Se on ihanaa, sillä sieltä lähetyskipinäni on lähtenyt. Lapinlahden seurakunta on pieni, mutta siellä tehdään laadukasta lapsi- ja nuorisotyötä.

”Iso päätös”

Nykyisin Helsingin Kalliossa asuvalla Ullalla on ollut tänä keväänä paljon pohdittavaa. Työpaikan jättäminen Tansaniaan lähdön takia on iso päätös, jota on täytynyt miettiä hartaasti. 

Ulla on työskennellyt vuoden alusta projektissa, joka auttaa ihmiskaupparikoksen tai seksuaalisen riiston kohteeksi joutuneita naisia ja heidän lapsiaan. Työpaikkana on naistenkoti, Rose-Home, joka tarjoaa suojaa sekä suomalaisille että muualta tulleille naisille, tytöille ja heidän lapsilleen. Projektista vastaa yhteiskristillinen sosiaalialan järjestö Samaria. 

Tansaniassa Ullaa odottaa uusi työ, mutta tuttu maa ja tuttu swahilin kieli. Kieltä sinnikäs nainen opetteli, kun hän lähti 19-vuotiaana vapaaehtoistyöhön orpokotiin Tukuyun kylään. Paikan hän järjesti itse, koska Lähetysseura ei luvannut ottaa lukiolaista esikoulutuskurssille eikä vapaaehtoistyöhön ulkomaille. Siitä huolimatta, että hän oli soitellut Lähetysseuraan jo 16-vuotiaasta lähtien.

Orpokodissa Ulla lypsi aamuisin lehmän, kantoi päivittäin 200 litraa vettä naapurin kaivosta, laittoi ruokaa, silitti vaatteita ja vaihtoi lasten vaippoja.

– Se opetti paljon siitä, mitä on tansanialaisen naisen elämä, Ulla myöntää.

Hän opetteli swahilin lapsilta sana kerrallaan. Lisää kieltä hän on oppinut viettäessään orpokodissa kuusi joulua, opiskellessaan kirkon yliopistossa Iringassa ja Lähetysseuran vapaaehtoistyössä eli Felm Volunteerina. 

”Laiminlyötyjen rinnalla” 

Ulla valmistui teologiksi Joensuun yliopistosta. Opinnoissaan hän keskittyi erityisesti sielunhoitoon. Ajatus työstä pappina arvelutti, mutta kesätyö sairaalateologina tuntui heti omalta. 

– Se oli yksi mielekkäimmistä työpaikoista, joissa olen koskaan ollut. Kristittynä minun kutsumukseni on kulkea niiden ihmisten rinnalla, jotka ovat kaikkein eniten laiminlyötyjä. Haluan kertoa heille: sinun tarinasi on tärkeä, sinun ei tarvitse olla yksin sen kanssa. Jeesuskin meni kaikkein hyljeksityimpien luo. Hän halusi aina tietää, mikä ihmisillä oli hätänä. 

– On tärkeää, että ihminen tulee kuulluksi ja ymmärretyksi. Minua kiinnostaa ihmisten kokonaisvaltainen kohtaaminen. 

Teksti ja kuva Marjatta Kosonen

05/18/17

Lähetysseuran uudet ulkomaan työntekijät siunataan 21.5. klo 12 alkavassa juhlamessussa Turussa. Yksi siunattavista on Tansaniaan lähtevä TM Ulla Rissanen. ”Kyllä verenpaine nousi, kun kuulin, että siunaaminen Lähetysjuhlilla televisioidaan! Tuntuu kauhealta olla esillä, kun on körttitausta ja olen vielä näin nuori. Ajattelevatko ihmiset, että mitä ne sinne näin nuoren tytönhupakon lähettävät, eikö löydy fiksumpaa ihmistä?”