Mukana Lähetysjuhlilla: Viipurilaisen turvakoti Dikonin johtaja Viktoria Shutova

Viktoria Shutova on toiminut viipurilaisen turvakoti Dikonin johtajana neljä vuotta. Dikonin työn vaikutukset on huomattu ja se on saavuttanut aseman, jossa sillä on hyvät mahdollisuudet kehittyä ja vaikuttaa.

– En ollut suunnitellut tulevani töihin Dikoniin. Toimin aktiivisesti Viipurin seurakunnassa ja kohtasin siellä turvakodin lapsia ja nuoria. Eräänä päivänä tapasin iloisen joukon Dikonin lapsia kadulla, juttelimme hetken ja jatkoimme sitten suuntiimme. Illalla tiesin, että haluan olla osa näiden lasten elämää, Viktoria kertoo.

Kun kirkko sitten kysyi Viktorialta, haluaisiko hän ottaa vastaan Dikonin johtajan viran, hänen ei tarvinnut miettiä asiaa kahta kertaa.

– En tiedä, kuka meistä saa tästä enemmän, minä vai lapset, Viktoria sanoo.

Turvakodissa asuu tällä hetkellä 27 lasta, vuosi sitten heitä oli 20. Lisäksi apua saa 15 lasta, jotka käyvät turvakodissa päivisin. Jonossa olisi lisää avuntarvitsijoita, mutta nykyiset tilat eivät riitä isommalle määrälle.

– Varsinkin lapsiperheiden taloudellinen tilanne on vaikeutunut Venäjällä. Ruoan hinta on noussut, eikä monilapsisessa perheessä yhden ihmisen palkka riitä perheen ruokkimiseen. Entistä useampi perhe tarvitsee apua, Viktoria kertoo.

Tilaongelmaan on tulossa helpotusta pian. Turvakoti on saamassa 180 neliömetriä lisää tilaa, kunhan pitkään unelmoitu remontti valmistuu. Suomen Lähetysseura on tukenut Dikonia jo useita vuosia. Vuodesta 2014 alkaen Dikoni on ollut myös osa Lähetysseuran kummilapsityötä.

Dikoni toimii Viipurin kaupungin vuokratiloissa kerrostalon alimmassa kerroksessa. Kaksi vuotta sitten alettiin tutkia mahdollisuuksia saada isommat tilat. Ratkaisu löytyi aivan vierestä, turvakoti laajenee naapuriin. Kaupunki suhtautuu myönteisesti Dikonin työhön ja on tehnyt sen kanssa edullisen kymmenen vuoden vuokrasopimuksen tiloista.

Dikonin työ on ainutlaatuista

Dikoni on yksityinen järjestö, minkä vuoksi se voi antaa kriisissä oleville ihmisille apua välittömästi. Valtio ja kunta myöntävät apua hakemusten perusteella. Dikonin avunsaajat ovatkin niitä, jotka ovat jääneet yhteiskunnan tuen ulkopuolelle.

Lapset tulevat turvakotiin usein ottamalla itse yhteyttä tai esimerkiksi poliisin kautta. Turvakodin lapset käyvät koulua, osallistuvat harrastuksiin, käyvät pyhäkoulussa ja saavat tarvitsemaansa hoitoa. Dikoni pyrkii pitämään yhteyttä huostaan otettujen lasten vanhempiin. Se auttaa vanhempia etsimään työtä ja löytämään asunnon. Dikoni antaa myös psykologista tukea ja oikeudellista apua. 

Viktorian mukaan asenne perheiden tilanteeseen on muuttumassa yhteiskunnassa. Venäjällä on tavallista, että ongelmatilanteissa vanhemmilta otetaan pois oikeus vanhemmuuteen. Lapset päätyvät lastenkotiin, jossa yhteydet vanhempiin useimmiten katkeavat. Nykyään valtion toiminnassakin pohditaan, miten perheyhteys voitaisiin säilyttää. Viktoria on saanut esitellä Dikonin mallia.

Dikoni tekee myös vaikuttamistoimintaa

Dikoni on järjestänyt myös seminaareja, jotka ovat saaneet huomiota paikallisella tv-kanavallakin. Myönteistä palautetta saivat nuorten parissa toimiville järjestetyt seminaarit ja vanhempien ja nuorten keskustelutilaisuudet, jotka järjestettiin helmikuussa sen jälkeen, kun verkossa pelattava peli johti nuorten parissa itsemurhiin.

Suunnitteilla on myös perheväkivaltaa käsittelevää seminaari. Viktoria toteaa, että aihe on arka ja sitä on vaikea käsitellä, mutta se on ajankohtainen perheissä. Tilastojen mukaan 70 prosentissa perheistä on fyysistä tai psyykkistä väkivaltaa.

Teksti ja kuvat Christina Heikkilä 

Viktoria Shutova ja pari Dikonin nuorta on mukana Turun Lähetysjuhlien ohjelmassa ”Kolme tarinaa evankeliumin voimasta” lauantaina 20.5. klo 15.30–17 Konserttitalossa.

Viktoria Shutovasta ja hänen siskostaan Veronikasta kerrottiin maaliskuussa Viipurin alueen televisiouutisissa. Veronika Shutova on psykologi ja työskentelee vaikeavammaisten lasten parissa Každyj-säätiössä. Lähetysseura tukee sekä Dikonia että Každyj-säätiötä. Katso video (suomenkielinen tekstitys).

 

 

04/27/17

Lapsilla on erityinen paikka Viktoria Shutovan sydämessä. Dikonin johtamisen lisäksi hänellä on toinen työ ambulanssilääkärinä. Venäjällä ollaan oltu kiinnostuneita Dikonin toimintatavasta.


Dikonin uudet tilat vaativat täydellisen remontin. Remontin myötä turvakotiin tulee yhdeksän uutta makuuhuonetta, perhehuone äkillisiä hätätapauksia varten, henkilökunnan huone sekä vessoja ja suihkuja. Vanhoissa tiloissa lasten sängyt ovat lähes kiinni toisissaan ja kaikkialla on ahdasta.

Damir, Lisa ja Katja askartelevat aamupäivällä Natalja-hoitajan kanssa, kun isommat lapset ovat koulussa. Dikonissa on kahdeksan työntekijää ja kymmenen vapaaehtoista.